Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Ποιανού κάρα έδωσε το Βατικανό στον π. Βαρθολομαίο;

Ιωάννης ο ΧρυσόστομοςΑΠΟ 14 ΩΣ 17 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ

Στη Λέσβο η Κάρα του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου

11.12.2007

Θα φθάσει την Παρασκευή το μεσημέρι στα πλαίσια εκδηλώσεων για την μνήμη του Αγίου

Την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει η πόλη μας τις μέρες που έρχονται, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 1.600 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου.

Συμμετέχοντας στον εν λόγω εορτασμό, η Μητρόπολη Μυτιλήνης, η Νομαρχία, ο Δήμος Μυτιλήνης και η Ένωση Θεολόγων Λέσβου, πραγματοποιούν εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του Αγίου.

Στα πλαίσια αυτά και μετά από πρόσκληση της Μητρόπολης Μυτιλήνης, την Παρασκευή 14 του μηνός, στις 3 το μεσημέρι, θα φτάσει στο αεροδρόμιο του νησιού μας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, κομίζοντας την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, προς ευλογία και αγιασμό του Χριστεπώνυμου πληρώματος της τοπικής μας εκκλησίας.

Στις 3.30 θα λάβει χώρα η υποδοχή της Τίμια Κάρας του Αγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης, υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, του Ιερού Κλήρου της Μητρόπολης, των αρχόντων του τόπου μας και του ευσεβούς λαού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει Εσπερινός και Παράκληση.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής, στις 6, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγούμενο Εφραίμ, θέμα της οποίας θα είναι τα "Αγιορείτικα Μηνύματα".

Η Κάρα θα παραμείνει προς προσκύνηση στο Μητροπολιτικό Ναό μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 17 του μηνός.

Λίγα λόγια για τον Άγιο

Την Τίμια Κάρα του Αγίου δώρισε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Καντακουζηνός. Το προσωνύμιο "Χρυσόστομος" δόθηκε από τον πιστό λαό στον Άγιο Ιωάννη, για να φανερώσει τη μεγάλη αξία του ως διδασκάλου και ρήτορα της Εκκλησίας. Η ζωή του, οι διωγμοί του, όσο και η αγιοσύνη του είναι η μεγάλη διδαχή που άφησε στην εκκλησία.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και την ανακομιδή των λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου. Στις 30 Ιανουαρίου τιμάται μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο το Θεολόγο.

==============

Ερωτήματα:

Αφού το λείψανο τού Χρυσοστόμου είχε κλαπεί [αρπαχθεί] από τους Λατίνους κατά την πρώτη Άλωση τού Βυζαντίου το 1204, πώς ο Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός [1347-1354] βρέθηκε κάτοχος τής κάρας τού Ιωάννη τού Χρυσοστόμου και δωρητής αυτής στη Μονή Βατοπεδίου; Μήπως στο Βατοπέδι έχουν και τίτλους άλλων ιδιοκτησιών με παρόμοιο τρόπο, όπως χρυσόβουλα τού Βοτανειάτη για την Βιστονίδα, τον Νέστο, ανταλλάξιμα κ.λπ.;

Όταν το 2004, οκτακόσια χρόνια μετά την αρπαγή τού λειψάνου, το Βατικανό κάλεσε τον π. Βαρθολομαίο να παραλάβει τα κλεμμένα λείψανα Χρυσοστόμου και Γρηγορίου τού Θεολόγου, τί παρέδωσε; Κανένας δεν είχε επισημάνει τότε ότι η κάρα τού Χρυσοστόμου βρισκόταν στο Βατοπέδι.

Μήπως η κάρα τού Βατοπεδίου προέρχεται από άλλη φάση τής ζωής τού Αγίου; Έχω διαβάσει τον Καζαντζάκη περί πολλαπλών μεγεθών κεφαλών στο Άγιον Όρος.

Μήπως αυτή η κίνηση από πλευράς Βατοπεδίου, είναι [ανταγωνιστική] αντεπίθεση στο Φανάρι, για την Αγία Ζώνη που παρουσίασε προσφάτως, ένα πολύ προσοδοφόρο κειμήλιο τού Βατοπεδίου, που τώρα εμφανίζεται και παράλληλος ιδιοκτήτης μέρος αυτού [τού κειμηλίου] και το Φανάρι;

Ας μας πουν οι αρμόδιοι την Αλήθεια, καλό θα τους κάνει. Στη Λέσβο πάντως, φαίνεται να ψωνίζουν [Μητροπολίτης Μυτιλήνης και Λεσβιακός λαός] και από τους δύο προμηθευτές, αφού πριν λίγο καιρό, εκεί είχαν και την Αγία Ζώνη Βλαχερνών.

Το Ιαπωνικό ξίφος τών Σαμουράι τού Ταξιάρχη και το φτερό στρουθοκαμήλου τού Γαβριήλ, ακόμα δεν μοιάζει να μπορούν να ανταγωνισθούν επαρκώς τα άλλα θαυματουργά και άκρως προσοδοφόρα κειμήλια. Ίσως και η Ανεξάρτητος Αρχή Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων να χρειασθεί να διαφυλάξει τα Μονοπωλιακά Δικαιώματα τών ιδιοκτητών.

Καλό το deregulation [η μεταρρύθμιση στην ανοικτή αγορά] αλλά κάποιος πρέπει να φροντίζει και τα προνόμια. Άλλως πώς άλλοι θα επιτρέπεται να κατέχουν πυρηνικά όπλα και άλλοι όχι;


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=78&Itemid=59

Αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας

Δευ, 29 Νοέ 2004

Ιστορικές στιγμές ζουν εδώ και δύο εικοσιτετράωρα η Κωνσταντινούπολη και η Ορθοδοξία, με την επιστροφή των λείψανων των Αγίων Γρηγορίου Θεολόγου και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου!

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε το Σάββατο από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη την ιστορική σημασία και τη σπουδαιότητα της χειρονομίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη τα ιερά λείψανα των Πατριαρχών Χρυσοστόμου και Γρηγορίου. Τα ιερά κειμήλια αφαιρέθηκαν από το Ναό των Αγίων Αποστόλων κατά την πρώτη Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204.

Η χειρονομία της επιστροφής των λειψάνων θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική πράξη έμπρακτης συγγνώμης για την καταστροφή που η δυτική χριστιανοσύνη είχε επιφέρει στον ορθόδοξο χριστιανισμό. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η πράξη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ κορυφώνει τις προσπάθειές του για την συμφιλίωση των χριστιανικών εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τη χειρονομία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως πράξη «επουλώσεως παλαιών και προλήψεως νέων πληγών» και ως «παράδειγμα μιμήσεως, μήνυμα αδελφικόν και νουθεσίας προς πάντας κατέχοντας αυθαιρέτως και παρακρατούντας αλλοτρίους θησαυρούς της πίστεως, της ευσέβειας και του πολιτισμού».

«Τελεσιουργείται ιερά πράξις αποκαταστάσεως εκκλησιαστικής ανωμαλίας και αδικίας προ οκτώ όλων αιώνων διαπραχθείσης», είπε ο κ. Βαρθολομαίος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Παραλαμβάνοντας τα λείψανα των αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια όταν συγκλίνουν η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη». Και ήταν στο σημείο εκείνο που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ έδειξε να συμφωνεί, πρώτα με ένα νεύμα του κεφαλιού του και στη συνέχεια χειροκροτώντας.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που απέστειλε και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, όταν ευχήθηκε από το ναό «ο Κύριος να συντομεύσει την ώρα κατά την οποία θα μπορέσουμε μαζί εν τη τελέσει της Θείας Ευχαριστίας, να ζήσωμε την πλήρη κοινωνία», άλλωστε -πρόσθεσε- «η μετακομιδή των αγίων λειψάνων αποτελεί μία ευλογημένη ευκαιρία για τον καθορισμό των τραυματισμένων αναμνήσεων».

Το απόγευμα της ιστορικής ημέρας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Φανάρι αναμένοντας την άφιξη των ιερών λειψάνων, των μεγάλων πατέρων της χριστιανικής Εκκλησίας .

Τα λείψανα θα εκτεθούν σε δημοσιο προσκύνημα και την Τρίτη θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία της παπικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη.