Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Ρωσία, Κίνα και Ινδία

Στη Ρωσία, αναμφίβολα η Επανάσταση τού 1917 ανέτρεψε πολλά πράγματα και η σημερινή κατάσταση τής χώρας δεν είναι άσχετη με τα τότε γεγονότα.

Ο Μάο σαφώς άλλαξε την Κίνα και τόσο η Βρετανική κατοχή τών Ινδιών, όσο και ο Αγώνας τού Γκάντι, πρέπει να ευθύνονται σε σεβαστό ποσοστό για την σημερινή κατάσταση τών Ινδιών.

Αυτό που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με κάποια σχετική ακρίβεια είναι σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν αυτές οι χώρες σήμερα, εάν η Ρωσία είχε μείνει με τον Τσάρο, στη Κίνα δεν είχε επικρατήσει ο Μάο και ο κομμουνισμός του και εάν την Ινδία δεν την είχαν κάνει Βρετανική αποικία οι Βρετανοί.

Αυτό όμως που μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα είναι κατά πόσο, ποια από τις τρεις χώρες, ο λαός της υπέφερε και υποφέρει περισσότερο ή λιγότερο και ποια έχει τις καλύτερες δυνατότητες να εξελιχθεί [σχετικά σύντομα] σε μια πολύ καλή χώρα για τον λαό της.

Εάν η Ινδία τα καταφέρει, τότε ο μύθος τού κομμουνισμού στις δύο άλλες χώρες, μάλλον θα υποστεί γερό ράπισμα, αφού και χωρίς αυτόν, μια χώρα έκανε ό,τι και οι άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: